Margot Lee Shetterly: A számolás joga (E-könyv)

Gyártó: Vinton Kiadó
Elérhetőség: Letölthető
Kívánságlistára teszem
  • E-könyv
  • Eredeti cím: Hidden Figures
  • Fordította: Kovács Ágnes
  • Oldalszám: 352
  • ISBN: 9789634480051
  • Megjelenés: 2017-02-01
4.290 Ft 3.432 Ft
Menny.:db
Margot Lee Shetterly: A számolás joga (E-könyv)
4.290 Ft 3.432 Ft
Menny.:db

Leírás

Azoknak a fekete matematikusnőknek a rendkívüli, igaz története, akik a feminista és a polgárjogi mozgalmak viharai közepette a NASA-nál végzett számításaikkal járultak hozzá Amerika legjelentősebb űrbéli tetteihez.

Mielőtt John Glenn körberepülte a Földet, Neil Armstrong pedig a Holdra lépett, egy „emberi számítógépek” néven ismert, női matematikusokból álló csoport ceruzák, logarlécek és mechanikus számológépek segítségével számolta ki azokat az adatokat, amelyek felhasználásával aztán rakétákat és asztronautákat lőttek fel az űrbe.

Ennek a csoportnak jó néhány kivételesen tehetséges afroamerikai nő is a tagja volt, akik koruk legkiválóbb elméi közé tartoztak. Eredetileg matematikát tanítottak az amerikai Dél szegregált iskoláiban, ám amikor a második világháború idején az ország repülőgépipara súlyos munkaerőhiánnyal küzdött, őket is bevetették.  A matematikazsenik, akiken eddig keresztülnéztek, egyszerre a tehetségükhöz méltó álláshoz jutottak, és Uncle Sam hívására örömmel költöztek a virginiai Hamptonba, hogy a Langley Memorial Repülésügyi Laboratórium lenyűgöző világában dolgozhassanak.

A Virginiában érvényben lévő Jim Crow-törvények értelmében nem integrálódhattak ugyan be fehér társaik közé, a kizárólag fekete nőkből álló „nyugati komputer” csoport azonban így is sokat tett azért, hogy Amerika valóra válthassa egyik legnagyobb álmát: döntő győzelmet arasson a Szovjetunió fölött a hidegháborúban, és egyeduralmat szerezzen a mennyek felett.

A számolás joga a második világháborútól kezdve a hidegháborún, a polgárjogi mozgalmakon és az űrversenyen keresztül követi nyomon Dorothy Vaughan, Mary Jackson, Katherine Johnson és Christine Darden, a NASA legnagyobb sikereihez hozzájáruló négy afroamerikai nő egymásba szövődő életútját. Tanúi lehetünk, hogy karrierjük a könyvben szereplő majdnem három évtizede alatt hogyan néznek szembe a kihívásokkal, hogyan lépnek szövetségre és hogyan használják fel az intellektusukat ahhoz, hogy megváltoztassák az életüket és a hazájuk jövőjét.

A könyv alapján, Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kirsten Dunst és Kevin Costner főszereplésével film is készült.

A szerzőről

MARGOT LEE SHETTERLY
A virginiai Hamptonban nőtt föl, ahol A számolás joga több szereplőjével is személyes ismeretségben állt. Tagja az Alfred P. Sloan Alapítványnak, és a Virginia Foundation for the Humanities is elismerésben részesítette a kutatásáért, amelyben a nőknek a számítástechnika történetében játszott szerepét vizsgálta. A virginiai Charlottesville-ben él.

Az írónő hivatalos honlapja.

A szerző fotója: Aran Shetterly

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!