Karácsonyi üdvözlet<br>Debbie Macomber interjú a könyvismertető után!

Debbie Macomber: Karácsonyi üdvözlet
Debbie Macomber interjú a könyvismertető után!

Fenyves sétány 7/B (Cédrusliget 5/B)
Ruth mindig is nagyon ragaszkodott Helenhez, Cédrusligeten élő nagymamájához, és gyakran meglátogatja, amióta a közeli egyetemre jár. A karácsonyi ünnepek előtt azonban határozott céllal keresi fel az idős hölgyet: szívügyekben kéri a tanácsát - ám legnagyobb meglepetésére megdöbbentő családi titokra bukkan...


Majd ha piros hó esik
Susannah-t csak a kötvények, befektetési jegyek és részvények hozzák lázba. Amikor elvállalja, hogy vigyáz kis unokahúgára, nem is sejti, mekkora fába vágja a fejszéjét. Ám szomszédjának, Natennek hála, mégsem vall kudarcot, sőt! Maga sem érti, de egyszeriben sóvárogva vágyik rá, hogy a saját kisbabáját tarthassa a kezében... 


Debbie Macomber válaszol


 


Debbie honlapjára – www.debbiemacomber.com – számos olvasói kérdés érkezik.


Íme néhány, melyekre a közelmúltban válaszolt, s melyeket  a magyar olvasók is feltettek többször a Harlequin kiadó szerkesztőségének.


A válaszokat a legilletékesebbtől kapják meg.


 


Az Árnyas lejtő 6. című regényben Cecília és Ian Randell elköltöznek San Diegóba. Hogyan  szerepel a tervei között, hoyg visszahozza őket Cédrusligetre?


 


- Egyelőre nem szándékozom visszatelepíteni Ceciliát, Iant és a kisfiukat a Csendes-óceán északnyugati partvidékére. Mindazonáltal már megtanultam, hogy sohasem szabad azt mondani, hogy „soha”. Ezek a történetek olyan fordulatokat tudnak venni, melyeket néha még én sem látok előre.


Ugyanakkor ne feledjék, hogy Allison Cox, aki pillanatnyilag főiskolára jár, tartja a kapcsolatot Ceciliával, az ő révén kaphatunk időnként híreket felőle.


Egyébiránt Cecilia és Ian jól vannak, a házasságuk szilárdabb, mint valaha. Azon sem lepődnék meg, ha születne még egy gyermekük – ha így lesz, azt Allison vagy esetleg Rachel biztosan tudatják velünk.


 


Az eddigiek közül melyik szereplő történetének elbeszélését élvezte leginkább, és melyik okozta a legnagyobb meglepetést?


 


- Érdekes kérdés. Legjobban talán Grace sorsának az ábrázolását élveztem, különösen amikor Dan eltűnt, és azt mutathattam be, hogyan megy tovább az élete. Tetszett a rejtély és a helyzetben rejlő drámai feszültség. Ám majdnem ennyire kedvesek a szívemnek Teri és Bobby Polgar.


Megszerettem Bobbyt, a figyelmességét, amivel Terit körülveszi; és azért is kedvelem őket, mert más-más módon bár, de mindketten szórakoztatnak – remélem, önöket is!


A legnagyobb meglepetést – eddig – Bob Beldon históriája okozta. Nem terveztem, hogy vietnami veteránokról fogok írni, mégis így alakult végül.


 


A szereplők roppant életszerűek, mintha valóságos emberekről írna. Előfordult már, hogy ismerősei közül mintázta meg valamelyik regényalakját?


 


- Először is, köszönöm a bókot. Örömmel tölt el a tudat, hogy kedveli Cédrusliget lakóit. Szereplőim a képzelet szülöttei, ám mint minden hiteles képzeletbeli figura, a valós életben gyökereznek.


Lenyűgöznek az emberek – a tetteik, a tetteik mozgatórugói – és az emberi viszonyok (barátság, szerelem, család, munkahelyi kapcsolatok). Bárhol vagyok is, figyelem a körülöttem levő embereket, meghallgatom a történeteiket. Azt hiszem, természetemtől fogva jó megfigyelő vagyok – legalábbis a kiadóim ezt mondják –, és eredendően kíváncsi. (Egy másik életben talán újságíró lett volna belőlem. Vagy nyomozó. Ki tudja?) A megfigyeléseimet ültetem át a történetekbe, s e történetek természetesen emberekről szólnak.


Amikor megformálok egy regényalakot, egy jellemvonást, melyet megfigyeltem valakinél, lehet, hogy egy másik embertől ellesett viselkedésformával ötvözöm, és esetleg még hozzáadok egy morzsát egy harmadik személy családi történetéből. Charlotte alakját például főbb vonalaiban édesanyámról és egy kedves kötőtársamról mintáztam. Hasonlóképp a városunk két fodrásznője adta az ihletet Rachel Pendergast és Teri Polgar figuráihoz, bár személyiségük határozottan eltér a regénybeli két lányétól.


 


A Cédrusliget lakó megkapóan bensőséges leírásokban elevenednek meg a könyvek oldalain. Hogyan találja ki a sok részletesen kidolgozott mindennapos jelenetet? Az ember óhatatlanul arra gondol, hogy a saját életéből merít ötletet...


 


- Ha röviden akarnék válaszolni, azt mondhatnám, igen. Sejthetik, hogy bármi történjék is velem az életben, az előbb-utóbb utat talál a könyveimbe. Ugyanígy minden anekdota, beszélgetésfoszlány vagy akármelyik újságcikk kiindulópontja lehet egy szereplő élethelyzetének.


Ismét arra kell hivatkoznom, hogy a kulcsszó az érdeklődés és a kíváncsiság mások iránt. Egy kis kutatástól sem riadok vissza. Ha arra van szükség, beszélgetek az emberekkel, utána olvasok a témának, böngészek a világhálón, stb.


Amikor például a Dakota sorozaton dolgoztam, ellátogattam Észak- és Dél-Dakotába, társalogtam a farmerekkel (úgy esett, hogy néhányukkal rokonságban vagyok), egyik kisvárosból a másikba autóztam, és igyekeztem magamba szívni a hangulatot. Temérdek könyvet is vettem a vidékről, ám a legértékesebb háttérismereteket maguktól a nagyszerű dakota emberektől szereztem. Hasonló kutatómunkát végeztem a Heart of Texas könyvekhez, illetve a Midnight Sons sorozathoz, mely Alaszkában játszódik.


 


Hogyan tervezi, hány kötetből fog állni a Cédrusliget sorozat?


 


- Ezt sokszor kérdezik tőlem, de az igazság az, hogy nem tudom. Az időszerű szerződés a kilencedik kötettel véget ér (mely a 90 Pacific Boulvard címet fogja viselni, amely Troy Davis seriff lakhelye), ám ha őszinte akarok lenni, nem tudom elképzelni, hogy ezzel véget ér a sorozat. Örömmel írom ezeket a könyveket. Az olvasók óhaja indított arra, hogy újabb és újabb elbeszélésekkel bővítsem a történetet – azt hiszem, akkor fog véget érni, ha Önök azt mondják, hogy ráuntak Cédrusligetre.


 


Aki csak most csatlakozik a sorozat olvasótáborához, annak az első kötettel kell elkezdeni, és sorban olvasni a könyveet, vagy a történetek önállóan is élvezhetőek, azzal együtt, hogy egy nagyobb elbeszélésfolyam részét képezik? Kinek a históriáját fogja elmesélni a következő kötetekben?


 


- A Cédrusliget sorozat minden kötete megáll a maga lábán. Azt hiszem, íróként ez volt a legnagyobb kihívás. Minden könyvnek tartalmaznia kell az előzményeket, hogy az új olvasó be tudjon csatlakozni – de csak olyan mértékben, hogy az, aki kezdettől követte a sorozatot, ne érezze unalmasnak. Kényes egyensúly.


Ami a következő könyvek főszereplőit illeti: nézzék meg a friss híreket a három McAfee gyerekről, valamint Bobby sofőrjéről, James Wilburről és Teri testvéréről, Christie Levittről. Elképzelésem szerint lesz néhány érdekes fejlemény a Homokhát utca 8. című kötetben is (magyarul 2009. áprilisában jelenik meg – a szerkesztő), többek közt közelebbről megismerjük Will Jeffersont (most, hogy visszaköltözött Cédrusligetre) és Dave Flemminget.


 


Miért telik el egy teljes év két könyv megírása között?


 


Olyan gyorsan írok, ahogy csak tudok! De ne feledjék, nem kizárólag a Cédrusliget sorozaton dolgozom. Ott vannak még az Orgona utca történetei és az évenkénti karácsonyi könyveim, emellett esetenként adódnak további munkák is. (Mint például a The Wyoming Kid, mely a Harlequin American Romance sorozatában jelent meg 2006-ban, illetve egy 2009-ben megjelenő történet a Harlequin Everlasting Love sorozatában.)


Sok olvasó nem tudja, hogy majdnem egy évbe telik, mire a kézirat könyv formájában a boltok polcára kerül. Viszont időnként lehetőségem nyílik rá, hogy írjak egy-egy rövidebb, Cédrusligeten játszódó történetet. Ilyen a Fenyves sétány 7/B című, mely tavaly a Hearts Divided antológiában jelent meg, illetve – ajánlom figyelmükbe! – a Cedar Cove Christmas 2008-ban.


 


Megismerik valaha az olvasók a Taco falatozó tulajdonosait?


 


- Sajnos ez nem valószínű. De nézzék meg a friss híreket a Taco falatozóról, Rachel és Bruce kedvenc büféjéről (mely, amint azt most már Önök is tudják, a közeljövőben átalakul grillétteremmé) a honlapomon!


 


Milyen sorrendben követik egymást a Cédrusliget sorozat kötetei?


 


- Szívesen állítanám, hogy zseni vagyok, és rögtön így terveztem a sorozatot – ám az igazság az, hogy a véletlen műve volt. Az első könyv a Világítótorony út 16. címet kapta (Édesapámnak 16-án van a születésnapja), a második pedig a Futórózsa utca 204-et, mely természetszerűen adta magát, lévén magam is a 204-es számú házban cseperedtem fel a déli 8. sugárúton. Mikor aztán felvetődött a kérdés, hogy mi legyen a következő könyvek címe, ésszerűnek tűnt, hogy folytatódjék a házszámok első jegyében megkezdett sor: 311., 44. stb.


 


Igaz, hogy a Cédrusliget városát a saját otthonáról, Port Orchadról  mintázta?


 


- Cédrusligethez valóban a Washington állambeli Port Orchard adta az ötletet, ahol több mint húsz éve élek a férjemmel, Wayne-nel. Írtam regényeket, melyek Alaszkában, Texasban vagy Észak-Dakotában játszódtak, és nagy élvezettel látogattam el ezekre a vidékekre – de mégiscsak otthon a legjobb.


Nem számítottam rá, hogy a Cédrusliget könyvek ekkora érdeklődést ébresztenek a lakóhelyem iránt, és hogy ilyen sok ember eljön megnézni. Mivel a könyvekben szereplő jellegzetességek egy része valóban létezik (vagy legalábbis az ihletet adó eredetijük), az érdeklődők számára készítettünk egy Cédrusliget térképet. (Ez a magyar kiadás első két kötetében is megjelent – a szerkesztő.) Örülnénk neki, ha ellátogatna a mi kis barátságos városunkba!


 


Milyen könyvei jelennek meg a közeljövőben?


 


- Jövő hónapban kerül a boltok polcaira karácsonyi keménykötésben a Where Angels Go, melyben a három angyalom, Shirley, Goodness és Mercy közkívánatra visszatérnek. Novemberben jelenik meg a Christmas Wishes, melyben megtalálható lesz a tavaly karácsonyi Christmas Letters, valamint egy régebbi regény, a Rainy Day Kisses. Több más, régebbi munkám is újból kiadásra kerül, többek között két Silhouette Special Edition regény, ezúttal egy kötetben, The Manning Sisters címen. Azután 2008 májusában kezükbe vehetik a Twenty Wishes (Húsz kívánság címmel a 2009. januári Romana különszámban jelenik meg – a szerkesztő) című könyvet, mely különösen fontos számomra. Az Orgona utcában játszódik – és ennél többet egyelőre nem árulok el róla!

Megrendelem:
E-könyv
Nyomtatott